Left Fortsæt med at handle her
Ordre

Din kurv er i øjeblikket tom

Promotion
Read more
GRATIS FRAGT VED KØB OVER 400KR

Sprog

Om at dyrke naturligt...

Om at dyrke naturligt...

...en tåget dag, hvor man bare gerne vil ud at rode i jorden 😊

 Mange tanker om hvordan man dyrker...

 Vi skal have en polytunnel på 100 kvm!!!

Ja, det bobler i mig af begejstring for at komme igang med at dyrke i ydersæsonerne og ved tanken om masser af tomater, ananaskirsebær, chili, peberfrugt og en masse andet godt... Men jeg må desværre lægge bånd på min begejstring for 2022, for vi når det simpelthen ikke til opstart af drivhussæsonen i år 😞

Som konsekvens af beslutningen om at udskyde polytunnelen til næste år, besluttede vi at give det gamle drivhus en overhaling. Drivhuset har stået på grunden i 30 år (gætter jeg på) og er efterhånden en stor bunke af provisoriske reparationer og mangler en masse glas.

Først og fremmest er mit ønske at dyrke tomaterne direkte i jorden i stedet for kapillærkasser (Mere om det nedenfor). Derfor har vi gravet ud og tilføjet en god blanding af muldjord, lerjord, sand, hestemøg og kompost. Så er glassene blevet taget ud, gummilisterne blevet skiftet, alt er blevet renset af med en højtryksrenser (Kan ikke anbefales, for det er koldt og vådt arbejde, men det virker) og de rengjorte glas er belvet sat i igen og spædet op med glassene fra et mini-væg-drivhus, som alligevel skulle vige pladsen, så der bliver plads til et figentræ. Det er et kæmpe puslespil at få drivhusglas til at passe – Hvorfor er de alle sammen forskellige størrelser?

Men hvorfor er det egentlig så vigtigt for mig at dyrke i jord?

Lad mig starte med at sige, at hvordan man dyrker er et personligt valg og op til den enkelte. Personligt tror jeg stadig det er en sundere løsning at dyrke sine egne grøntsager med kunstgødning end det er at købe konventionelle tomater fra Spanien i supermarkedet, så bliv endelig ved med at dyrke selv.

... At dyrke i kapillærkasser

Mange der har drivhus vælger at dyrke deres tomater i kapillærkasser med jordsække og kunstgødning. Det er superpraktisk, fordi tomaterne passer sig selv og kræver meget lidt pasning og vanding. For mig fungerer kapillærkasser simpelthen ikke, fordi jeg ikke bruger kunstgødning og har svært ved at dosere min naturlige gødning, så planterne får det de skal bruge. Det giver meget få, men velsmagende, tomater. Samtidig virker det for mig helt tosset, at skulle importere tørvejord, når jeg har 5 hektar jord at tage af, så derfor har jeg de sidste flere år dyrket i min egen kompostjord. Min sidste anke er, at selve kapillærkasserne lader til at være fremstillet så de kun holder til nogle få sæsoner, hvorefter de skal udskiftes – Hvorfor bliver der ikke fremstillet kapillærkasser der holder i 10-20 år? – Dem ville jeg gerne have betalt noget mere for.

 ... At dyrke i vand

Mange sværmer for ”det nye sort” Hydroponics eller aquaponics – Det at dyrke grøntsager direkte i vand indendørs uden jord eller med meget lidt jord. Det er praktisk fordi grøntsager kan dyrkes indendørs og ikke er beskidte og i nogle tilfælde bruger man det næringsrige vand fra fiskeopdræt som gødning.

Jeg indrømmer at jeg ved meget lidt om disse typer af dyrkning, da det ikke er relevant for min hverdag, men det er mig uforståeligt, at man kan forestille sig at grøntsager, som er dyrket indendørs i vand og kun tilsat kunstgødning, indeholder de samme sunde og mangfoldige mineraler, vitaminer og næringsstoffer, som grøntsager der har vokset direkte i jorden og er blevet udsat for vind, vejr, mikroorganismer, skadedyr og har fåret muligheden for at strække deres rødder netop derhen hvor de finder den næring de har brug for?

For mig personligt er dette en meget unaturlig måde at behandle vores madvarer på og min overbevinsing er, at madvarernes kvalitet bliver væsentligt forringet – Ret mig, hvis jeg tager fejl.

 ... At dyrke naturligt

Personligt har jeg valgt den traditionelle men væsentligt besværligere vej. Mine grøntsager får lov at vokse direkte i jorden – De hærdes og styrkes ved at være udsat for vind, vejr, tørke, sol, skadedyr, naturlig næring osv. Mine grøntsager bliver beskidte, nogle få får orm, nogle får lus, nogle går til og de resterende bliver store og flotte og lækre og naturlige.

For mig er det ikke så vigtigt, hvilken måde du vælger at dyrke dine grøntsager på, men at du gør det!

Har du ikke dyrket noget før, så prøv det af – Stik et hvidløgsfed i jorden i efteråret og se hvad der sker. Læg en supermarkedskartoffel der er begyndt at spire i jorden i maj og se hvad der sker. Køb en pose gulerodsfrø og så en meter af dem i dit blomsterbed. Start småt og gør dig nogle erfaringer (Og lad for guds skyld være med at bruge gift på eller i nærheden af dine fødevarer – Kommer der skadedyr, så lev med dem og sig ”pyt”)

Skriv en kommentar