Left Fortsæt med at handle her
Ordre

Din kurv er i √łjeblikket tom

Promotion
Read more
GRATIS FRAGT VED K√ėB OVER 400KR

Sprog

Om at dyrke naturligt...

Om at dyrke naturligt...

...en t√•get dag, hvor man bare gerne vil ud at rode i jorden ūüėä

 Mange tanker om hvordan man dyrker...

 Vi skal have en polytunnel på 100 kvm!!!

Ja, det bobler i mig af begejstring for at komme igang med at dyrke i yders√¶sonerne og ved tanken om masser af tomater, ananaskirseb√¶r, chili, peberfrugt og en masse andet godt... Men jeg m√• desv√¶rre l√¶gge b√•nd p√• min begejstring for 2022, for vi n√•r det simpelthen ikke til opstart af drivhuss√¶sonen i √•r ūüėě

Som konsekvens af beslutningen om at udskyde polytunnelen til næste år, besluttede vi at give det gamle drivhus en overhaling. Drivhuset har stået på grunden i 30 år (gætter jeg på) og er efterhånden en stor bunke af provisoriske reparationer og mangler en masse glas.

F√łrst og fremmest er mit √łnske at dyrke tomaterne direkte i jorden i stedet for kapill√¶rkasser (Mere om det nedenfor). Derfor har vi gravet ud og tilf√łjet en god blanding af muldjord, lerjord, sand, hestem√łg og kompost. S√• er glassene blevet taget ud, gummilisterne blevet skiftet, alt er blevet renset af med en h√łjtryksrenser (Kan ikke anbefales, for det er koldt og v√•dt arbejde, men det virker) og de rengjorte glas er belvet sat i igen og sp√¶det op med glassene fra et mini-v√¶g-drivhus, som alligevel skulle vige pladsen, s√• der bliver plads til et figentr√¶. Det er et k√¶mpe puslespil at f√• drivhusglas til at passe ‚Äď Hvorfor er de alle sammen forskellige st√łrrelser?

Men hvorfor er det egentlig så vigtigt for mig at dyrke i jord?

Lad mig starte med at sige, at hvordan man dyrker er et personligt valg og op til den enkelte. Personligt tror jeg stadig det er en sundere l√łsning at dyrke sine egne gr√łntsager med kunstg√łdning end det er at k√łbe konventionelle tomater fra Spanien i supermarkedet, s√• bliv endelig ved med at dyrke selv.

... At dyrke i kapillærkasser

Mange der har drivhus v√¶lger at dyrke deres tomater i kapill√¶rkasser med jords√¶kke og kunstg√łdning. Det er superpraktisk, fordi tomaterne passer sig selv og kr√¶ver meget lidt pasning og vanding. For mig fungerer kapill√¶rkasser simpelthen ikke, fordi jeg ikke bruger kunstg√łdning og har sv√¶rt ved at dosere min naturlige g√łdning, s√• planterne f√•r det de skal bruge. Det giver meget f√•, men velsmagende, tomater. Samtidig virker det for mig helt tosset, at skulle importere t√łrvejord, n√•r jeg har 5 hektar jord at tage af, s√• derfor har jeg de sidste flere √•r dyrket i min egen kompostjord. Min sidste anke er, at selve kapill√¶rkasserne lader til at v√¶re fremstillet s√• de kun holder til nogle f√• s√¶soner, hvorefter de skal udskiftes ‚Äď Hvorfor bliver der ikke fremstillet kapill√¶rkasser der holder i 10-20 √•r? ‚Äď Dem ville jeg gerne have betalt noget mere for.

 ... At dyrke i vand

Mange sv√¶rmer for ‚ÄĚdet nye sort‚ÄĚ Hydroponics eller aquaponics ‚Äď Det at dyrke gr√łntsager direkte i vand indend√łrs uden jord eller med meget lidt jord. Det er praktisk fordi gr√łntsager kan dyrkes indend√łrs og ikke er beskidte og i nogle tilf√¶lde bruger man det n√¶ringsrige vand fra fiskeopdr√¶t som g√łdning.

Jeg indr√łmmer at jeg ved meget lidt om disse typer af dyrkning, da det ikke er relevant for min hverdag, men det er mig uforst√•eligt, at man kan forestille sig at gr√łntsager, som er dyrket indend√łrs i vand og kun tilsat kunstg√łdning, indeholder de samme sunde og mangfoldige mineraler, vitaminer og n√¶ringsstoffer, som gr√łntsager der har vokset direkte i jorden og er blevet udsat for vind, vejr, mikroorganismer, skadedyr og har f√•ret muligheden for at str√¶kke deres r√łdder netop derhen hvor de finder den n√¶ring de har brug for?

For mig personligt er dette en meget unaturlig m√•de at behandle vores madvarer p√• og min overbevinsing er, at madvarernes kvalitet bliver v√¶sentligt forringet ‚Äď Ret mig, hvis jeg tager fejl.

 ... At dyrke naturligt

Personligt har jeg valgt den traditionelle men v√¶sentligt besv√¶rligere vej. Mine gr√łntsager f√•r lov at vokse direkte i jorden ‚Äď De h√¶rdes og styrkes ved at v√¶re udsat for vind, vejr, t√łrke, sol, skadedyr, naturlig n√¶ring osv. Mine gr√łntsager bliver beskidte, nogle f√• f√•r orm, nogle f√•r lus, nogle g√•r til og de resterende bliver store og flotte og l√¶kre og naturlige.

For mig er det ikke s√• vigtigt, hvilken m√•de du v√¶lger at dyrke dine gr√łntsager p√•, men at du g√łr det!

Har du ikke dyrket noget f√łr, s√• pr√łv det af ‚Äď Stik et hvidl√łgsfed i jorden i efter√•ret og se hvad der sker. L√¶g en supermarkedskartoffel der er begyndt at spire i jorden i maj og se hvad der sker. K√łb en pose gulerodsfr√ł og s√• en meter af dem i dit blomsterbed. Start sm√•t og g√łr dig nogle erfaringer (Og lad for guds skyld v√¶re med at bruge gift p√• eller i n√¶rheden af dine f√łdevarer ‚Äď Kommer der skadedyr, s√• lev med dem og sig ‚ÄĚpyt‚ÄĚ)

Skriv en kommentar