Left Fortsæt med at handle her
Ordre

Din kurv er i øjeblikket tom

Promotion
Read more
GRATIS FRAGT VED KØB OVER 400KR

Sprog

Ny i haven

Måske er du netop flyttet i hus, du har fået en altan eller du har blot fået øjnene op for den skønhed og energi det kan give os at være omgivet af smukke blomster og det dyre- og insektliv det medfører?

... Men hvordan kommer du igang?

Jeg har efterhånden haft rigtig mange kunder der henvender sig og siger noget i retning af ”Jeg ved ikke engang hvilken ende af spaden jeg skal stikke i jorden” eller ”Det er helt uoverskueligt for mig at skulle sætte mig ind i al teorien bag, før jeg kan komme igang”... Men du behøver faktisk ikke at kende noget til teorien for at komme igang. Den bedste måde at starte op med have er bare at prøve sig frem. Kommer du til at begå fejl? Vil der være blomster som ikke spirer? Vokser ukrudtet for hurtigt for dig? Ja, ja og ja... Det skal nok komme til at ske for de fleste, men det gør ikke noget. En have kan og skal ikke være perfekt fra starten af og det er helt ok at lave fejl. Det gør jeg også hvert eneste år... Masser af dem... Og så lærer jeg af det.

Det er faktisk ikke så svært at komme igang. Der er blot nogle få tips, du skal huske på og de kommer her:

    • Så på det rette tidspunkt: Der står altid på poserne, hvornår frøene skal i jorden. Som hovedregel kan næsten alle etårige blomsterfrø sås i maj og juni måned.

Er du nybegynder, så lad være med at forspire dine blomster indendørs. Bare så dem direkte på stedet, hvor de skal stå.

  • Forbered et stykke jord: Når du skal til at så, så er det vigtigt, at du har et stykke jord i haven, som er nogenlunde ukrudtsfri og ikke alt for faststampet – Man skal kunne stikke en pegefinger ned i jorden. Er du nybegynder, så lad være med at bekymre dig for meget om jordtype, surhedsgrad osv. De fleste nemme blomster, kan vokse i alle typer jord – Hvis jorden er dårlig, bliver blomsterne måske lidt lavere og der kommer lidt færre.
  • Så dine blomsterfrø: Når det er tid til at så, er der to muligheder:
    1. Rækker: Du laver en eller flere riller i jorden med en rive/skovl/pind på ca. 1-2 cm dybde (Det betyder ikke så meget præcis hvor dybt). Du vander rillen, så jorden nede i rillen er godt våd og så fordeler du dine frø i rillen. Herefter dækker du rillen til med jord og trykker forsigtigt jorden ned på selve rillen. Dette gøres for at sikre at frøene har god jordkontakt. Husk at marker rillen med en pind eller et skilt, så du kan se, hvor dine blomster spirer frem. Eller
    2. Areal: Du løsner overfladejorden rigtig grundigt på et stykke jord. Herefter fordeler du frøene på stykker og river stykket med en almindelig rive. Herefter vander du hele stykket grundigt. Der vil være et større ”spild” af frø ved denne metode, da nogle frø vil ligge i overfladen og nogle under jorden, men det kan være en hurtigere metode, hvis man har et større stykke jord.
  • Hold ukrudtet væk og undgå udtørring: Så kommer den trælse del. Det er vigtigt mens frøene er små, at du holder det værste ukrudt væk og hvis der kommer tørkeperioder, så skal de små spirer have lidt vand. Det er især vigtigt mens de er små, fordi deres rødder endnu ikke er så dybe at de selv kan finde vandet længere nede i jorden.

    OBS: Det kan være svært i starten at se, hvad der er ukrudt og hvad der er blomsterspirer. Derfor kan det være en fordel at plante i rækker – Det gør det nemmere at identificere spirer der ser ens ud og vokser i lige rækker. Som hovedregel: Kig efter de spirer, som er unikke for netop det stykke jord du har sået blomsterne i – 2meter til højre, bør disse spirer jo ikke forekomme. Er du i tvivl, så lad spirerne stå, indtil du kan identificere om det er dine blomster – Du kan altid fjerne dem senere, hvis det er ukrudt.

    • Udtynd i dine blomster: Har du sået frøene tæt og kommer der mange spirer op, så er det en god ide at tynde ud i rækkerne. Står blomsterne med en god afstand vil de blive større og flottere. Står de for tæt, vil de blive ranglede eller mindre. Regn som hovedregel med at den rette afstand for etårige planter er ca. 10-15cm. Når du ikke at udtynde i rækken, så er det heller ikke så slemt. Blomsterne vil kæmpe om pladsen og nogle af dem vil vinde over de andre og sætte blomster.
    • Skal de selvså sig? Mange etårige blomster kan og vil selvså sig, hvis de får lov. Dvs. at når de afblomstrer, så vil de sætte frø og disse frø vil de smide rundt omkring sig og disse vil ofte kunne blomstre året efter. Ønsker du ikke dette, er det blot at klippe de afblomstrede blomster af, inden de sætter frø. Det er ikke alle etårige blomster der vil selvså sig, men de fleste kan.

    Jeg håber du kan bruge min lille guide. Det er ikke så svært at få blomster til at vokse – De gør selv alt arbejdet og kræver blot en smule støtte og hjælp fra dig.

    Vil du gerne igang med nogle frø for begyndere, så prøv at kigge på disse frø, som man næsten kun kan få succes med